Słodkość, jaką zachwyca nas straciatella sprawia, że trudno wskazać osobę, która nie chętnie by nie skosztowała połączenia z serem. Poniższy przepis na sernik w takiej wersji bez pieczenia jest absolutnym hitem.
Składniki na spód:
kilkanaście sztuk okrągłych biszkoptów do wyłożenia tortownicy
Przygotowujemy formę o średnicy od 23 do 25 centymetrów i wykładamy ją herbatnikami.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
150 g cukru pudru
2 łyżeczki pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
16 g żelatyny w proszku (lub 5,5 listka żelatyny) + 100 ml zimnej wody
150 g kefiru lub maślanki
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
350 g truskawek
70 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Usuwamy szypułki z truskawek, kroimy na mniejsze kawałki, a czekoladę drobno siekamy. Miksujemy ze sobą twaróg, cukier puder i wanilię. Żelatynę zalewamy 100 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Potem podgrzewamy i mieszamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Potem studzimy, a następnie mieszamy ją z kefirem i dodajemy do masy serowej. Dokładnie miksujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do mieszanki serowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy truskawki, czekoladę i znowu mieszamy. Masę serową przekładamy do formy na biszkopty, wyrównujemy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Składniki dodatkowe:
kilka lub więcej truskawek, pokrojonych na mniejsze kawałki
kilka kostek gorzkiej lub deserowej czekolady, drobno posiekanej
Kiedy ciasto już stężeje, układamy na jego górze kawałki czekolady i truskawki. Ciasto przechowujemy w lodówce.