Ciasto upieczone na bazie rabarbaru i budyniu jest świetnym pomysłem zarówno na oficjalne uroczystości, jak i te mniej formalne. Jest to również znakomity dodatek do różnego rodzaju kaw, herbat czy lodów.
Składniki na ciasto:
około pół kilograma mąki pszennej
około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
około 200 gram cukru
około 2 łyżek cukru waniliowego
kostka prawdziwego masła
2 spore żółtka
1 jajko
2 duże łyżki śmietany
Składniki na wypełnienie:
litr mleka
około dwóch opakowań budyniu o smaku waniliowym lub śmietankowym
około 500 gram rabarbaru
połowa szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka cytrynowa z około połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Suche składniki mieszamy ze sobą. Potem dodajemy zimne masło, jajko, dwa żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Potem dzielimy je na pół, przy czym jedna część powinna być minimalnie większa. Wkładamy ją do blaszki i rozprowadzamy. Mniejsze ciasto wkładamy do lodówki.
Oba budynie łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy szklankę mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy się zacznie gotować, dodajemy masę budyniową, cukier i gotujemy. Studzimy. Do budyniu dodajemy kawałki owoców i skórkę cytrynową, po czym wylewamy na ciasto w blaszce. Kruszymy drugim ciastem z lodówki. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.