Wersji sernika jest co nie miara. Każdy z nas zna przynajmniej kilka różnych wersji tego ciasta. Poniższy przepis na wypiek na bazie jogurtów greckich zachwyci niejednego smakosza.
Składniki:
1200 ml jogurtu greckiego (3 duże opakowania)
7 jajek
2 szklanki cukru
2 opakowanie budyniu śmietankowego
opakowanie cukru waniliowego
szklanka oleju
200 g krakersów (lub herbatników, ale słone krakersy nadadzą sernikowi genialnego smaku)
50 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Krakersy lub herbatniki rozdrabniamy i łączymy z masłem. Kruszonką wykładamy dno tortownicy i dociskamy, potem wstawiamy ją do lodówki. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodajemy jogurty, budynie w proszku i olej i znowu miksujemy. W drugiej misce na sztywno ubijamy białka i przekładamy do masy z żółtkam w kilku turach.
Całość delikatnie łączymy szpatułką, starając się jak najbardziej napowietrzyć masę. Następnie przekładamy ją na spód z ciastek i pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu odstawiamy do ostudzenia.