Frytki niewątpliwie są jednym z najpopularniejszych pomysłów na przekąskę na całym świecie. Istnieje ich sporo wersji, jednak poniższy pomysł zyskuje coraz większą popularność i potrafi zachwycić wszystkich smakoszy.
Składniki:
4 spore ziemniaki
olej
boczek w ilości wedle uznania
szczypiorek do podania
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
czosnek granulowany
2 opakowania sera topionego w plastrach
1/3 szklanki mleka
łyżka mąki
łyżka masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę lub słupki. Skrapiamy je olejem, posypujemy przyprawami i mieszamy. Wykładamy na blachę i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. W międzyczasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni przez kilkanaście minut. Masło, mleko i ser podgrzewamy w rondelku. Potem dodajemy mąkę i mieszamy.
Frytki przesypujemy na talerze. Posypujemy je boczkiem i polewamy ciepłym sosem. Dekorujemy szczypiorkiem.