Kotlety rybne są potrawą, która spodoba się smakoszom nadmorskich przysmaków, ale nie tylko. Jak się okazuje przygotowanie tego dania nie jest trudne, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy.
Składniki:
500 g dorsza
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
bulion lub mleko do namoczenia bułki
garść siekanego koperku
garść siekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie siekamy nożem. Kajzerkę moczymy w mleku, wodzie lub bulionie. W drugiej misce umieszczamy zmielone mięso, dobrze odciśniętą bułkę, jajko, szczypiorek i koperek. Można dodać ulubione zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i zaczynamy wyrabiać kotlety.
Do niedużej miski wsypujemy dwie łyżki bułki tartej. Przygotowane kotlety obtaczamy w bułce (wcześniej można również zamoczyć w roztrzepanym jajku). Kotlety układamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron.