Prosty przepis na kotlety rybne. Świetny pomysł na obiad
Kotlety rybne są potrawą, która spodoba się smakoszom nadmorskich przysmaków, ale nie tylko. Jak się okazuje przygotowanie tego dania nie jest trudne, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy.
REKLAMA
Składniki:
500 g dorsza
1 jajko
1 czerstwa kajzerka
bulion lub mleko do namoczenia bułki
garść siekanego koperku
garść siekanego szczypiorku
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
REKLAMA
Mięso dokładnie siekamy nożem. Kajzerkę moczymy w mleku, wodzie lub bulionie. W drugiej misce umieszczamy zmielone mięso, dobrze odciśniętą bułkę, jajko, szczypiorek i koperek. Można dodać ulubione zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i zaczynamy wyrabiać kotlety.
Do niedużej miski wsypujemy dwie łyżki bułki tartej. Przygotowane kotlety obtaczamy w bułce (wcześniej można również zamoczyć w roztrzepanym jajku). Kotlety układamy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron.