Zapiekanka ziemniaczana jest niewątpliwie jednym z najbardziej sycących i pysznych pomysłów na obiad. Wykonanie tego dania jest niezwykle proste, a w efekcie można otrzymać pyszny posiłek dla całej rodziny.
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 średnie cebule
4 łyżki oleju
1 kg mielonego mięsa (pół na pół wołowego i wieprzowego z szynki)
3 marchewki
1 pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki sosu Worcestershire
6 łyżek przecieru pomidorowego
1 kopiasta łyżeczka tymianku
1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
50 ml rosołu z kury (może być z kostki)
2 łyżki masła
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy w łupinach i wkładamy do garnka z zimną wodą, po czym doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym szklimy na maśle i dodajemy mięso. Smażymy aż wypuści całą wodę. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekaną pietruszkę i mieszamy. Dodajemy sos Worcestershire, przecier pomidorowy, tymianek, paprykę w proszku, sól i pieprz.
Następnie dolewamy rosół z kury i gotujemy przez 50 minut na małym ogniu. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki, które układamy naprzemiennie z mięsem w naczyniu żaroodpornym. Masło roztapiamy i polewamy nim ziemniaki, po czym przekładamy wszystko z garnka i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.