Wśród wielu propozycji obiadowych wiele osób lubuje się w przepisach stworzonych na bazie samych warzyw. Wśród nich ciekawym rozwiązaniem jest warzywna zapiekanka, która z pewnością spodoba się wszystkim domownikom.
Składniki:
ulubiony makaron – do zapiekania szczególnie polecamy penne lub świderki
1/2 świeżego kalafiora lub opakowanie 500 g mrożonych różyczek kalafiora
2-3 łyżki masła
szklanka mleka
2 łyżki dowolnej mąki – może być pszenna, może być bezglutenowa, jeśli jesteś na diecie
150 g startego sera typu cheddar
ulubione orzechy – włoskie, pini, nerkowce
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy pięć minut w osolonej wodzie. Jeśli korzystamy z mrożonego kalafiora, również go wrzucamy do wrzącej wody i gotować kilka minut. Jeśli ze świeżego, różyczki dzielimy na mniejsze części. Następnie smarujemy masłem naczynie żaroodporne i przesypujemy do niego makaron i różyczki kalafiora. Ponownie zasypujemy makaronem.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę, szczyptę soli, pieprz i połowę startego sera. Podgotowujemy i polewamy zapiekankę. Pieczemy w termoobiegu przez 15 minut w 200 stopniach. Po tym czasie posypujemy zapiekankę pozostałym serem i orzechami i ponownie pieczemy przez 5 minut.