Sałatka jarzynowa to smaczna potrawa, bez której nie może się obejść żadna rodzinna uroczystość. Jeśli chcesz wzbogacić jej smak, dodaj do niej soczystą i słodką gruszkę. Dzięki niej w trakcie jedzenia poczujesz miłą niespodziankę.
Sałatka jarzynowa to danie, które nie ma, aż tak bogatej historii – na stołach Polaków zagościła na dobre dopiero w drugiej połowie XX wieku. Od tamtej pory zdobyła ogromne uznanie wśród wszystkich wielbicieli kulinariów.
Klasyczna jarzynowa składa się z rozmaitych warzyw, jajka oraz sosu na bazie majonezu i musztardy. Dziś prezentujemy jednak ulepszoną wersję z dodatkiem gruszki. To owoc, który swym słodkim smakiem przełamuje ogólnie słony smak sałatki.
Sałatka jarzynowa z gruszką – przepis
Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
3 marchewki
2 duże gruszki
4 ziemniaki
5 kiszonych ogórków
pół selera
2 pietruszki
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki majonezu
4 jajka
1 łyżka musztardy
pieprz, sól
Sposób wykonania:
Na początku gotujemy warzywa we wcześniej przyrządzonym bulionie jarzynowym. Gdy wszystkie zmiękną, wyławiamy je, obieramy ze skórki i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo. Ogórki odcedzamy z zalewy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Jajka obieramy ze skorupek i także siekamy w kostkę. To samo robimy z ugotowanymi jarzynami. Do sałatki przekładamy również odcedzony groszek. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Dodajemy musztardę, majonez, pieprz i sól. Mieszamy sałatkę i umieszczamy ją w lodówce na całą noc. Podajemy schłodzoną.