Wiele osób, które podejmują się pieczenia ciasta muszą liczyć się z tym, że w efekcie może wyjść zakalec. Okazuje się jednak, że jest kilka sposobów na to, aby uniknąć takiej sytuacji.
Pieczenie ciasta wcale nie jest taką łatwą sztuką. Nawet najbardziej doświadczeni i zaprawieni w boju mogą spotkać się z sytuacją, w której konsystencja ciasta nie będzie odpowiednia.
Aby uniknąć zakalca, przede wszystkim wszystkie składniki musimy doprowadzić do temperatury pokojowej. Mowa o takich produktach wykorzystywanych do pieczenia ciasta, jak mleko, masło, jajka czy śmietana.
Dodatkowo warto pamiętać o tym, że w produktach sypkich, takich jak mąka, proszek do pieczenia czy kakao mogą się znajdować zbrylone grudki. Aby tego uniknąć, wystarczy przesiać dany produkt przez sitko.
Podczas mieszania z kolei warto pamiętać o tym, aby wszystkie łączone ze sobą składniki były mieszane krótko i w tym samym kierunku. Zbyt długie mieszanie może wprowadzić do ciasta za dużo powietrza.