Smakowite śledzie ze śmietaną, jabłkiem i cebulą. Przepis Ewy Wachowicz

śledzie, Ewa Wachowicz
fot. screen Youtube / Der Kochsoap Kanal / Facebook / Ewa Wachowicz

Śledzie są to jedne z najpopularniejszych ryb w Polsce. Z uwagi na walory smakowe, są też bardzo chętnie jedzone. Jeżeli kupujecie matiasy, możecie błyskawicznie zamienić je w smaczną przekąskę, przystawkę lub sałatkę. Jeśli jednak do głowy nie przychodzi wam żaden pomysł, jak je podać, przychodzimy z pomocą. Prezentujemy przepis Ewy Wachowicz na szybkie śledzie ze śmietaną, jabłkiem i cebulą.

REKLAMA

W sklepach znajdziemy śledzie w różnej postaci: filety solone, marynowane filety śledziowe i śledzie solone w całości. Biorąc pod uwagę prostotę przygotowania i różnorodność smakową, zdecydowanie najlepszym wyborem będą solone filety, tzw. matiasy.

Zazwyczaj filety są bardzo słone, więc przed przygotowaniem powinniśmy je namoczyć. Przeważnie moczy się je w chłodnej wodzie, ale można również w mleku (śledzie będą miały wtedy delikatniejszy smak). Czas moczenia filetów zależy głównie od tego, czy lubimy ryby ostre, czy łagodne w smaku. Niektórzy moczą je godzinę, a inni nawet pół dnia.

Śledzie ze śmietaną, jabłkiem i cebulą – przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
2 cebule
6 solonych filetów śledziowych
1 słodkie jabłko
1 szklanka mleka
1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
łyżeczka soku z cytryny
koperek lub natka pietruszki
pieprz, sól, cukier do smaku

REKLAMA

Sposób wykonania:
Zaczynamy od opłukania filetów śledziowych i zalania ich zimną wodą. Odstawiamy je na mniej więcej 2-3 godziny. Po tym czasie odsączamy je, usuwamy skórę, zalewamy mlekiem i ponownie odstawiamy, tym razem na godzinę. Obieramy cebulę, kroimy ją w półplasterki lub kostkę. Jabłko obieramy, ścieramy na większych oczkach tarki, a potem skrapiamy sokiem z cytryny. Filety wyjmujemy z mleka, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika, a na koniec kroimy na kawałki. Układamy na talerzu, obkładamy pokrojoną cebulą i startym jabłkiem. Do śmietany dodajemy pieprz, sól i cukier, mieszamy. Polewamy nią śledzie, oprószamy rozdrobnionym koperkiem lub natką pietruszki.

Podziel się: