Ryż jest głównym składnikiem wielu potraw w polskiej kuchni. Jego przygotowanie nie sprawia zbyt wielu trudności, jednak niekiedy może dojść do jego posklejania, co wpływa na smak potrawy. Są sposoby, aby tego uniknąć.
Chyba każdy choć raz w życiu spotkał się z sytuacją, w której doszło do posklejania ryżu, w efekcie czego dochodzi do wytworzenia lepkich klusek. Nie trzeba być ekspertem, żeby wiedzieć, że nie jest to zbyt zachęcające do jedzenia.
Zazwyczaj decydujemy się na wygodne rozwiązanie i gotujemy ryż w torebkach. Nie jest to jednak najbardziej ekologiczne z rozwiązań. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest ryż sypany, a jego przygotowanie jest bardzo proste.
Przede wszystkim należy pamiętać o zachowanie odpowiedniej proporcji ryżu i wody. Najlepiej zachować ją w stosunku 1:2, czyli na pół szklanki ryżu powinniśmy przygotować szklankę wody.
Dodatkowo warto pamiętać, że przy gotowaniu ryżu potrzebne jest zachowanie cierpliwości, dlatego najlepiej jest go gotować na jak najmniejszym ogniu. Nie ma wówczas potrzeby jego mieszania, a wystarczy poczekać aż wchłonie wodę.