REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKotlety mielone mogą mieć lepszy smak. Wystarczy dodać ten składnik

Kotlety mielone mogą mieć lepszy smak. Wystarczy dodać ten składnik

kotlety mielone
fot. Pixabay

Kotlety mielone goszczą na naszych talerzach średnio raz w tygodniu. W zasadzie jesteśmy już fachowcami w ich przygotowywaniu. Jednak zawsze warto sprawdzać nowe receptury i nowe dodatki. Niewykluczone, że kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze. Dlatego dziś zachęcamy was do zrobienia znakomitych kotletów mielonych bez kajzerki. Zastąpimy ją pyszną chałką.

REKLAMA

Chociaż w sklepach z łatwością można znaleźć gotowe mięso mielone, to jednak niektórzy są zdania, że nie ma jak zmielić je samodzielnie. Wtedy bowiem istnieje gwarancja, że w mięsnej masie nie będzie nic więcej (np. chrząstek) oprócz mięsa.

Kotlety mielone można wykonać z różnych gatunków mięsa. Jednak największą smakowitością będą odznaczały się te zrobione z wieprzowiny. Warto na kotlety przeznaczyć tłustsze kawałki, np. z karkówki. Kotlety z szynki prawdopodobnie nie będą tak soczyste.

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem chałki

Składniki:
1 jajko
50 dag karkówki wieprzowej
2 kromki chałki
3 łyżki tartej bułki
1 cebula
pieprz ziołowy
1 łyżka mąki
majeranek
2/3 szklanki mleka
olej do smażenia
pieprz, sól

REKLAMA

Wykonanie:
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Potem obieramy cebulę i kroimy ją na cztery części. Mięso wraz z cebulą przepuszczany przez maszynkę do mielenia. Namoczoną w mleku chałkę dobrze odciskamy, wrzucamy do mięsnej masy, dodajemy jajko oraz przyprawy. Starannie wszystko wyrabiamy, a następnie formujemy z masy podłużne, nieznacznie spłaszczone kotlety. Każdy panierujemy w mieszance mąki i tartej bułki. Kładziemy je na patelnię z olejem i smażymy. Przyrumienione kotlety układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy 10 minut.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA