Kotlety mielone goszczą na naszych talerzach średnio raz w tygodniu. W zasadzie jesteśmy już fachowcami w ich przygotowywaniu. Jednak zawsze warto sprawdzać nowe receptury i nowe dodatki. Niewykluczone, że kotlety wyjdą jeszcze smaczniejsze. Dlatego dziś zachęcamy was do zrobienia znakomitych kotletów mielonych bez kajzerki. Zastąpimy ją pyszną chałką.
Chociaż w sklepach z łatwością można znaleźć gotowe mięso mielone, to jednak niektórzy są zdania, że nie ma jak zmielić je samodzielnie. Wtedy bowiem istnieje gwarancja, że w mięsnej masie nie będzie nic więcej (np. chrząstek) oprócz mięsa.
Kotlety mielone można wykonać z różnych gatunków mięsa. Jednak największą smakowitością będą odznaczały się te zrobione z wieprzowiny. Warto na kotlety przeznaczyć tłustsze kawałki, np. z karkówki. Kotlety z szynki prawdopodobnie nie będą tak soczyste.
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem chałki
Składniki:
1 jajko
50 dag karkówki wieprzowej
2 kromki chałki
3 łyżki tartej bułki
1 cebula
pieprz ziołowy
1 łyżka mąki
majeranek
2/3 szklanki mleka
olej do smażenia
pieprz, sól
Wykonanie:
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Potem obieramy cebulę i kroimy ją na cztery części. Mięso wraz z cebulą przepuszczany przez maszynkę do mielenia. Namoczoną w mleku chałkę dobrze odciskamy, wrzucamy do mięsnej masy, dodajemy jajko oraz przyprawy. Starannie wszystko wyrabiamy, a następnie formujemy z masy podłużne, nieznacznie spłaszczone kotlety. Każdy panierujemy w mieszance mąki i tartej bułki. Kładziemy je na patelnię z olejem i smażymy. Przyrumienione kotlety układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C i pieczemy 10 minut.