Gołąbki to danie, które uwielbiają chyba wszyscy. Ich wersja z mięsem mielonym, ryżem oraz sosem pomidorowym to klasyk polskiej kuchni. Warto czasem poeksperymentować w kuchni i wypróbować zupełnie innych smaków. Poznaj przepis na gołąbki z mięsem i ziemniakami.
Gołąbki nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu, dlatego z pewnością poradzi sobie z nimi każdy początkujący kucharz. Wystarczy tylko lekko ugotować kapustę, by oddzielić jej liście, przygotować pyszny farsz i zawinąć. Wersja z ziemniakami zamiast ryżu nadaje gołąbkom zupełnie nowego smaku. Poznaj przepis na gołąbki w niecodziennej wersji.
Gołąbki w niecodziennej wersji – z ziemniakami. Przepis
Składniki:
700 g ziemniaków
700 g mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
3 cebule
1 marchew
1 główka kapusty białej
3 łyżki oleju
ząbek czosnku
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
szklanka bulionu
Przygotowanie:
Umyj kapustę, odetnij liście z wierzchu, następnie wytnij z niej głąb. Do dużego garnka włóż kapustę i zalej wodą, zagotuj lekko żeby liście odeszły. Ułóż je kolejno na talerzu i odstaw.
Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj bardzo drobno, następnie podsmaż na patelni na małym ogniu. Do miski włóż mięso mielone, dodaj sól, pieprz, przeciśnij ząbek czosnku, zetrzyj marchewkę i dodaj cebulkę i ziemniaki. Wymieszaj całość.
Farsz wykładaj kolejno na liście i zawijaj. Układaj gołąbki w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty, aby gołąbki miały wyraźny smak, zalej je szklanką bulionu wymieszaną z koncentratem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni – wcześniej jednak przykryj je pokrywką od naczynia, a pod koniec pieczenia zdejmij ją. Piecz gołąbki przez godzinę, sprawdzaj jednak czy są miękkie.