Sernik jest jednym z tych rodzajów ciasta, które sprawiają sporo problemów nawet najbardziej doświadczonym cukiernikom. Głównie dzieje się to z powodu możliwego opadania. Są sposoby na to, aby tego uniknąć.
Wśród wielu ciast sernik niewątpliwie jest tym, który sprawia najwięcej problemów. W celu osiągnięcia najlepszego efektu należy pamiętać o kilku aspektach, których pominięcie równa się z nieudanym wypiekiem.
Pierwszy sposób to kąpiel wodna. Do szczelnego naczynia wlewamy wodę, a do drugiego surowe ciasto. W taki sposób wkładamy naczynia do piekarnika i pieczemy, jak klasyczny sernik.
Obecność pary wodnej sprawia, że wierzch ciasta nie ulegnie pękaniu, a całe ciasto będzie odpowiednio nawilżone. Woda wpłynie również na ochronę przed przypalaniem, które daje słaby efekt smakowy.
Ważne jest również to, aby zaraz po upieczeniu sernika nie wyciągać go od razu z piekarnika. Warto zostawić go w wysokiej temperaturze jeszcze przez około 30 minut, aby uniknąć szoku termicznego.