Wśród wielu najpopularniejszych potraw świątecznych różnego rodzaju krokiety są jednymi z najsmaczniejszych. Poniższy przepis pozwala przyrządzić je w wersji z kapustą i pieczarkami. Nikt nie powinien mieć z nimi problemów!
Chrupiące krokiety w panierce wypełnione po brzegi smacznym farszem z kiszonej kapusty i pieczarek do danie, na które ma ochotę wiele osób. Dzięki poniższemu przepisowi przygotujemy je w prosty sposób.
Składniki na naleśniki:
mąka pszenna – 250 g
mleko – 500 ml
jajko – 1 szt.
sól
olej
Składniki na farsz:
kiszona kapusta – 200 g
pieczarki – 200 g
bulion warzywny – 250 ml
cebula – 1 szt.
czosnek – 1 ząbek
natka pietruszki – 0,5 pęczka
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
oliwa z oliwek
Składniki do panierowania:
jajka – 2 szt.
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, a pieczarki kroimy w małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i natkę pietruszki. Smażymy przez chwilę, po czym zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Farsz dusimy przez 40 minut, potem odstawiamy do ostygnięcia.
W misce łączymy jajko, mąkę, mleko i sól, po czym mieszamy trzepaczką. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy ręcznikiem papierowym. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Dwie łyżki farszu nakładamy na każdy naleśnik. Jego boki zawijamy do środka i zwijamy krokiety. Panierujemy je w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy z obu stron.