Sałatka gyros to pyszna i bogata kompozycja warzyw, która sprawdzi się szczególnie na spotkaniach z rodziną bądź znajomymi. Pojawiają się w niej również soczyste kawałki kurczaka, a wszystko dopełnia kremowy jogurt naturalny. Przygotowanie smakowitej sałatki jest niesłychanie proste, a z recepturą Ewy Wachowicz zrobicie tak dobrą, jak nigdy dotąd. Spróbujcie koniecznie.
Przepisy, którymi dzieli się z nami Ewa Wachowicz, są pewne i wyjątkowo smaczne. Wystarczy, że odtworzymy jej pomysł na słynne pampuchy czy sernik z brzoskwiniami. To prawdziwe hity, tak samo jest w przypadku sałatki gyros. Zróbcie ją na Sylwestra, a wasi goście będą mile zaskoczeni.
Sałatka gyros wg Ewy Wachowicz
Składniki:
7 ogórków konserwowych
2 czerwone cebule
1 średnia kapusta pekińska
jogurt naturalny
1 podwójna pierś kurczaka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 większa puszka kukurydzy konserwowej
pieprz w ilości do smaku
2,5 łyżki przyprawy gyros
Sposób wykonania:
W większej misce, w której podasz sałatkę umieść pokrojoną kapustę pekińską. Oczyszczonego kurczaka posiekaj w kostkę, przełóż do oddzielnej miski i połącz go z 2 łyżkami przyprawy gyros i olejem. Smaż mięso na patelni do uzyskania złotej barwy. Później pokrój ogórki w małą kostkę, a kukurydzę odcedź z zalewy. Obrane cebule posiekaj w piórka, sparz wrzącą wodą (wtedy zmniejszy się ostry smak warzywa) i wrzuć do naczynia wraz z ogórkami i kukurydzą. Dodaj też ostygniętego kurczaka i pomieszaj sałatkę. Polej ją sosem przyrządzonym na bazie jogurtu z przyprawą gyros. Dopraw w razie potrzeby pieprzem. Podawaj z chlebem.
Wskazówka:
Składniki sałatki możesz ułożyć warstwami, wówczas każdą z nich kolejno przekładaj sosem.