Naleśniki to pyszne placki, które możemy podać na słodko lub bardziej wytrawnie. Jak zrobić je idealnie, by nie przywierały do patelni i były elastyczne? Wiele osób popełnia błąd dodając do ciasta naleśnikowego jeden składnik.
Mleko wydaje się być niezbędnym składnikiem ciasta naleśnikowego, ale okazuje się, że to błąd. Przez to naleśniki mogą przywierać do patelni, rwać się i nie będą dobre w smaku. Jak zrobić idealne naleśniki? Przedstawiamy najlepszy i niezawodny przepis.
Naleśniki bez mleka – przepis
Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 3 jajka
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– pół szklanki oleju
– szklanka wody
– sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj mikserem przez kilka minut, aż ciasto nie będzie miało grudek. Odstaw je na 15/30 min. do wypoczęcia. Na rozgrzaną patelnię wylewaj małe porcje ciasta, a następnie smaż naleśniki przez ok. 2/3 min z każdej strony. Podawaj z ulubionym dżemem, kremem czekoladowym i bitą śmietaną. Smacznego!