Karpatka jest niewątpliwie jednym z najlepszych ciast, zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Wiele osób obawia się jednak samodzielnie ją przyrządzić z uwagi na skalę trudności. Okazuje się, że przepis wcale nie jest taki trudny.
Bardzo często w witrynach cukierni widzimy karpatkę, która wręcz prosi się o jej skosztowanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić ją samodzielnie. Poniższy przepis w tym pomoże.
Składniki na krem budyniowy:
ok. 750 ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
200 g ciepłego masła
ok. 1/4 szklanki cukru
Składniki na ciasto parzone:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
125 g masła
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło rozgrzewamy w garnku, potem dodajemy wodę i zagotowujemy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy drewnianą łyżkę, aż powstanie gęsta masa. Zawartość garnka przekładamy do miski i czekamy, aż przestygnie. Potem dodajemy proszek do pieczenia, wbijamy jajka i miksujemy na niewielkich obrotach.
Blachę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go masłem i delikatnie prószymy mąką. Wylewamy na nią połowę masy i rozprowadzamy szpatułką. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Po upieczeniu wyciągamy ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.
Do małego garnuszka wlewamy szklankę mleka, dodajemy proszki budyniowe i cukier, po czym dokładnie mieszamy. W większym garnuszku zagotowujemy resztę mleka i ostrożnie wlewamy mleko z proszkiem i cukrem, cały czas mieszając. Gotujemy 2 minuty, po czym odstawiamy. Ciepłe masło wkładamy do miski i ubijamy na puch. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce budyniu.
Gotową masę przekładamy na jeden blat ciasta i dokładnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem i delikatnie dociskamy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.