Frytki są znakomitym dodatkiem do wielu propozycji obiadowych, ale także stanowią smaczną oddzielną przystawkę. Jeśli samodzielnie przygotowujemy je przy użyciu frytkownicy, warto wiedzieć jak długo należy to robić.
Frytki są prawdopodobnie najpopularniejszym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków. Najlepsza są rzecz jasna chrupiące i miękkie w środku, z dodatkiem keczupu, ulubionego sosu czy też soli.
Jeśli chcemy nieco zmniejszyć kaloryczność smażonych na oleju frytek, warto odpowiednio wcześnie włożyć je do miski z zimnym mlekiem na 10 minut, po czym dokładnie osuszyć. Dzięki temu nie wchłoną one tak dużo tłuszczu.
Warto pamiętać, aby frytki w frytkownicy smażyć w frytkownicy w dużej ilości oleju rzepakowego, który odznacza się wysoką temperaturą dymienia. Dzięki temu uzyskamy możliwie jak najlepszą ich konsystencję.
Idealne frytki wyjdą wtedy, gdy nagrzejemy frytkownicę do 150 stopni i będziemy je smażyć przez 10 minut. Po tym czasie wykładamy je na ręcznik papierowy. Potem zwiększamy moc do 180 stopni i jeszcze raz wrzucamy frytki na 5 minut.