Przepis na placki ziemniaczane nie różni się składnikami od tradycyjnych – całość zmienia jedynie sposób starcia ziemniaka.
Ziemniaki starte na grubych oczkach tarki podkreślają smak placków ziemniaczanych. Warte są skosztowania, ponieważ smakiem przypominają frytki, lecz całość wciąż zamknięta jest w potrawie. Najlepiej smakują na słono z dodatkiem ketchupu, ale również ze śmietaną lub sosem grzybowym.
Placki ziemniaczane – przepis
Składniki:
-½ kg ziemniaków
-2 łyżki mąki
-½ cebuli
-1 jajko
-sól
-olej
Przygotowanie:
Ziemniaki utrzeć na grubych oczkach do większej miski, następnie dodać mąkę i wbić jajko. Pokroić drobno cebulę, po czym dodać ją do pozostałych składników, doprawić solą i porządnie wymieszać. Placki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni zalanej olejem, do pełnego upieczenia. Przytrzymać dłużej, tak żeby nasz placek był chrupki. Smacznego!