Pixabay.com

Jednym z najsmaczniejszych pomysłów na pyszne śniadanie niewątpliwie jest jajko na miękko. Nie zawsze jednak udaje nam się zrobić wszystko tak, jak należy. Poniższy przepis pozwoli nam na przyrządzenie idealnego posiłku.

W celu zrobienia jak najlepszego jajka na miękko przede wszystkim musimy korzystać ze świeżych jajek, a tuż przed gotowaniem należy je doprowadzić do temperatury pokojowej. Jeśli do wrzątku wrzucimy jajko prosto z lodówki, skorupka po prostu pęknie.

Ważny jest również rozmiar jajek. Mniejsze sztuki ugotują się szybciej, więc jeżeli wrzucimy do garnka małe i duże jajka, wyjdą nam nierównomiernie. Warto więc zwrócić na to uwagę.

Do gotowania warto również wybrać odpowiedni garnek. Powinien być na tyle duży, aby jajka ułożyły się na dnie, jedno obok drugiego. Dopiero w taki sposób możemy liczyć na to, że wyjdą idealnie.

Co ciekawe, jajka można wrzucić bezpośrednio do wrzątku, ale trzeba to zrobić ostrożnie. Warto użyć łyżki i ostrożnie zanurzyć jajka w wodzie. W takiej sytuacji szansa na pęknięcie skorupki jest bardzo mała.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę