Babka ajerkoniakowa to puszyste i wilgotne w środku ciasto w nowej wersji. Można wyczuć w niej wspaniały smak wanilii i likieru jajecznego. Sprawdź recepturę na babkę ajerkoniakową.
Babka to ciasto, które zazwyczaj pojawia się na stołach Polaków w okresie wielkanocnym. Jest to prosty deser, który można upiec na różne sposoby: z dodatkiem kakao, maku, cytryny czy właśnie ajerkoniaku. Babkę warto posypać cukrem pudrem albo oblać apetycznym lukrem.
Przyrządzenie i pieczenie babki nie powinno zająć wam dłużej niż godzinę. Podana na stół prezentuje się bardzo okazale, a jej smak z pewnością wzbudzi zachwyt u wszystkich gości. Doskonałym dodatkiem do wielu ciast jest ajerkoniak. Likier ten ma ładny żółty kolor i świetnie komponuje się z wieloma wypiekami: kokosowymi czy czekoladowymi.
Babka ajerkoniakowa – przepis
Składniki na okrągłą formę do babki:
250 ml ajerkoniaku
220 g drobnego cukru
150 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
4 krople olejku waniliowego
200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
cukier puder lub lukier do dekoracji
Przygotowanie:
Wnętrze formy do ciasta smarujemy margaryną lub masłem, a następnie oprószamy bułką tartą. W naczyniu ubijamy jajka z cukrem oraz aromatem waniliowym, potem wlewamy olej i miksujemy na większych obrotach. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dosypujemy partiami do masy, następnie miksujemy na małych obrotach. Do wyrobionej masy na babkę dodajemy ajerkoniak i mieszamy wszystko łyżką. Masę umieszczamy w formie i wkładamy do piekarnika nastawionego na 170°C, pieczemy przez 45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki, a gdy wystygnie, posypujemy je cukrem pudrem.