Wilgotne ciasto marchewkowe to wyśmienity pomysł na deser po obiedzie. Okazuje się, że jest pewien składnik, który nadaje mu niezwykłego aromatu i podkreśla smak. Sprawdź i koniecznie wypróbuj tego przepisu.
Ciasto marchewkowe jest proste w przygotowaniu, dlatego też nie jest czasochłonne. Sprawdzi się na każdą okazję, bo ma wyjątkowo dobry smak. W połączeniu z kremem tworzy przepyszną kombinację smakową. Ale okazuje się, że może być jeszcze lepsze dzięki pewnemu tajemniczemu składnikowi.
Wilgotne ciasto marchewkowe. Dodaj ten składnik, a smak będzie niesamowity
Tajemniczym składnikiem jest starte jabłko. To właśnie dzięki niemu smak jest rewelacyjny, a aromat będzie unosić się w całym mieszkaniu. Oprócz tego, że jabłko podkręci smak ciasta, to w dodatku sprawi, że będzie bardzo wilgotne.
W połączeniu z marchewką i odrobiną przyprawy do piernika tworzy prawdziwy strzał w dziesiątkę. Poznaj wyśmienity i ekspresowy przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem jabłka.
Składniki:
» 400 g startej marchewki
» 1 starte jabłko
» 5 jajek
» 1 łyżeczka cynamonu
» 1 szklanka cukru
» 20 g cukru wanilinowego
» 1 łyżeczka przyprawy do piernika
» 3/4 szklanki oleju
» 1 i 3/4 szklanki mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
» 50 ml śmietany 36%
» 250 g mascarpone
» odrobina soku z cytryny
» 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jabłko i marchew obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Białka oddziel od żółtek, a potem ubij je na sztywną puszystą pianę i odstaw. W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika, następnie wymieszaj. Do żółtek dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ubij na puszystą, jasną masę. Dodaj olej i zmiksuj przez chwilę, a potem dodawaj stopniowo mąkę i miksuj na najniższych obrotach.
Dodaj do ciasta startą marchew oraz jabłko, a na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Wymieszaj delikatnie łyżką i wylej przygotowane ciasto na blaszkę o średnicy 24 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka.
Śmietankę ubij mikserem i dodaj cukier. Gdy lekko zgęstnieje dodawaj stopniowo mascarpone, a na koniec odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, przełóż je kremem. I gotowe, smacznego!