Wilgotne ciasto marchewkowe. Ten składnik sprawia, że jest przepyszne

Wilgotne ciasto marchewkowe

Wilgotne ciasto marchewkowe to wyśmienity pomysł na deser po obiedzie. Okazuje się, że jest pewien składnik, który nadaje mu niezwykłego aromatu i podkreśla smak. Sprawdź i koniecznie wypróbuj tego przepisu.

REKLAMA

Ciasto marchewkowe jest proste w przygotowaniu, dlatego też nie jest czasochłonne. Sprawdzi się na każdą okazję, bo ma wyjątkowo dobry smak. W połączeniu z kremem tworzy przepyszną kombinację smakową. Ale okazuje się, że może być jeszcze lepsze dzięki pewnemu tajemniczemu składnikowi.

Wilgotne ciasto marchewkowe. Dodaj ten składnik, a smak będzie niesamowity

Tajemniczym składnikiem jest starte jabłko. To właśnie dzięki niemu smak jest rewelacyjny, a aromat będzie unosić się w całym mieszkaniu. Oprócz tego, że jabłko podkręci smak ciasta, to w dodatku sprawi, że będzie bardzo wilgotne.

W połączeniu z marchewką i odrobiną przyprawy do piernika tworzy prawdziwy strzał w dziesiątkę. Poznaj wyśmienity i ekspresowy przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem jabłka.

Składniki:

» 400 g startej marchewki
» 1 starte jabłko
» 5 jajek
» 1 łyżeczka cynamonu
» 1 szklanka cukru
» 20 g cukru wanilinowego
» 1 łyżeczka przyprawy do piernika
» 3/4 szklanki oleju
» 1 i 3/4 szklanki mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia

REKLAMA

Krem: 

» 50 ml śmietany 36%
» 250 g mascarpone
» odrobina soku z cytryny
» 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Jabłko i marchew obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Białka oddziel od żółtek, a potem ubij je na sztywną puszystą pianę i odstaw. W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika, następnie wymieszaj. Do żółtek dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i ubij na puszystą, jasną masę. Dodaj olej i zmiksuj przez chwilę, a potem dodawaj stopniowo mąkę i miksuj na najniższych obrotach.

Dodaj do ciasta startą marchew oraz jabłko, a na koniec dodaj ubitą pianę z białek. Wymieszaj delikatnie łyżką i wylej przygotowane ciasto na blaszkę o średnicy 24 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka.

REKLAMA

Śmietankę ubij mikserem i dodaj cukier. Gdy lekko zgęstnieje dodawaj stopniowo mascarpone, a na koniec odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, przełóż je kremem. I gotowe, smacznego!

Podziel się: