REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSernik z malinową glazurą w 20 minut. Rozpływa się w ustach

Sernik z malinową glazurą w 20 minut. Rozpływa się w ustach

sernik z malinową glazurą
flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 4.0

Sernik z malinową glazurą to szybki deser bez pieczenia. Jego przygotowanie jest błyskawiczne. Jest tak pyszny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Poznaj przepis.

REKLAMA

Sernik to ciasto, które uwielbiają wszyscy. Jego szybszą wersją jest ten przygotowany na zimno – wykonanie tego ciasta nie zajmie nawet 30 minut. Po zrobieniu masy, wystarczy tylko zaczekać aż zgęstnieje i można go kroić. Dodatek malinowej glazury sprawi, że będzie mieć niesamowity aromat, a w dodatku podkręci jego cały smak.

Sernik z malinową glazurą. Pyszny i błyskawiczny

Składniki:

» 170 g herbatników lub ciasteczek
» 50 g masła roztopionego

» 250 g mielonego twarogu tłustego
» 250 g mascarpone
» pół szklanki cukru pudru
» 1 cukier wanilinowy
» 300 ml śmietany kremówki 36%
» 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 50 ml zimnej wody

» 350 – 400 g malin
» 2 opakowania galaretki malinowej + 500 ml wody

Przygotowanie:

Do garnka wsyp galaretki i rozpuść w 500 ml wrzącej wody, następnie odstaw do wystudzenia. Ciasteczka zmiel w malakserze i dodaj do nich roztopione masło. Wymieszaj i rozłóż dokładnie na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, potem włóż do lodówki. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na 10 minut.

Do miski dodaj twaróg, serek mascarpone, cukier puder, cukier wanilinowy, a następnie miksuj do momentu, aż masa będzie gładka i bez grudek. Napęczniałą żelatynę podgrzej na bardzo małym ogniu, aż się rozpuści i potem odstaw do lekkiego przestudzenia. Do lekko ciepłej żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej i mieszaj, aż nie będzie grudek i szybkim ruchem dodaj całość do masy, a potem zmiksuj.

Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej, a następnie wlej do tortownicy. Masę schłodź przez około 30 minut. Po tym czasie wyłóż na wierzch masy maliny i zalej lekko stężałą galaretką. Włóż do lodówki i poczekaj, aż ciasto stężeje. I gotowe, smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA