Bardzo prosty przepis na domowe oponki serowe bez drożdży, dzięki czemu są bardzo szybkie w wykonaniu. Oponki przez swoją miękkość rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują świeżo usmażone, oprószone cukrem pudrem. Zapoznaj się z przepisem i delektuj ich fantastycznym smakiem.
Oponki serowe to świetny pomysł na danie również dla dzieci. Korzystając z tego przepisu zrobisz wyborne oponki dla każdego.
Domowe oponki serowe – przepis
Składniki:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody
250 g twarogu
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 żółtka lub 1 jajko
100 g gęstej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
Dodatkowo: około 1,5 litra oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z sodą do miski. Dodać zmielony twaróg. Wsypać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę lub jogurt. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na gładkie ciasto.
Wyłożyć gotowe ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na grubość około 1 – 1,5 cm. Wierzch można oprószyć mąką. Wyciąć kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku np. nakrętką wyciąć mniejsze kółeczko.
Nagrzać olej do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Po usmażeniu należy maczać oponki w lukrze albo posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!