oponki serowe
fot. screen Youtube / Uwaga Babcia Gotuje

Bardzo prosty przepis na domowe oponki serowe bez drożdży, dzięki czemu są bardzo szybkie w wykonaniu. Oponki przez swoją miękkość rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują świeżo usmażone, oprószone cukrem pudrem. Zapoznaj się z przepisem i delektuj ich fantastycznym smakiem.

Oponki serowe to świetny pomysł na danie również dla dzieci. Korzystając z tego przepisu zrobisz wyborne oponki dla każdego.

Domowe oponki serowe – przepis

  Składniki:

250 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki sody

250 g twarogu

1/3 szklanki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

2 żółtka lub 1 jajko

100 g gęstej śmietany 12% lub jogurtu greckiego

Dodatkowo: około 1,5 litra oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mąkę przesiać razem z sodą do miski. Dodać zmielony twaróg. Wsypać cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę lub jogurt. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na gładkie ciasto.

Wyłożyć gotowe ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na grubość około 1 – 1,5 cm. Wierzch można oprószyć mąką. Wyciąć kółka o średnicy około 6 – 7 cm, w środku np. nakrętką wyciąć mniejsze kółeczko.

Nagrzać olej do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Po usmażeniu należy maczać oponki w lukrze albo posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę