Robicie deser, ale nie macie pod ręką papieru do pieczenia? Nie martwcie się. Wystarczy, że wysmarujcie formę masłem i oprószycie ją bułką tartą, a upieczone ciasto wyjmiecie z niej bardzo łatwo. To nie koniec – istnieją jeszcze inne metody.
Niektóre domowe ciasta nie wymagają użycia papieru do pieczenia, np. szarlotka na kruchym spodzie. Deser ten przeważnie zawiera wystarczającą ilość tłuszczu, który chroni spód przed przywarciem do naczynia. Jednak sprawa wygląda trochę inaczej w przypadku np. sernika.
Co wykorzystać zamiast papieru do pieczenia?
Najlepszym pomysłem jest natłuszczenie formy masłem i posypanie jej bułką tartą. Aczkolwiek nie zawsze jego zastosowanie będzie możliwe. Podczas pieczenia ciasta wegańskiego, masło można zastąpić olejem rzepakowym albo margaryną. Ten pierwszy ma istotne pierwszeństwo nad resztą tłuszczów – nie zmienia smaku gotowego wypieku. Będzie można go też użyć do zabezpieczenia przed przywarciem warzywnej zapiekanki czy pasztetu.
Niekiedy można też wykorzystać papier śniadaniowy, ale należy wziąć pod uwagę temperaturę pieczenia. Specjalny papier dobrze toleruje wysokie temperatury. Jednak i tutaj istnieją pewne zastrzeżenia. Niektóre dostępne w sprzedaży artykuły nie są odpowiednie do pieczenia w temperaturze przekraczającej 230°C. Wszystkie potrawy, które narzucają takie wymogi najlepiej piec z wykorzystaniem folii aluminiowej, która na pewno się nie spali.
O czym jeszcze pamiętać?
Istnieją formy do pieczenia, z którymi nie musimy obchodzić się jakoś specjalnie. Silikonowe akcesoria, pod warunkiem, że są zrobione z tworzyw wysokiej jakości, sprawdzą się idealnie do wielu słodkich specjałów. Będą doskonałe szczególnie do ciast zwartych np. keksów czy bab. Jeżeli nie dysponujecie taką foremką, a pod ręką brak jakichkolwiek innych artykułów, które wymieniliśmy powyżej, odstawcie na bok pieczenie ciast i spróbujcie zrobić coś słodkiego bez pieczenia np. sernik na zimno, galaretki lub blok czekoladowy.