Święta wielkanocne bez smakowitej pieczonej szynki są nijakie. Wędlina na uroczysty stół powinna być soczysta, krucha i perfekcyjnie upieczona. Receptura Ewy Wachowicz na szynkę wielkanocną nie jest skomplikowana, a sekretem jej smaku jest marynata – nie można pominąć sosu Worcester i soku jabłkowego.
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka, żurku, różnych jajek, babki i pieczonego mięsa. Zachęcamy was do przygotowania szynki pieczonej według przepisu Ewy Wachowicz. Wielkanocne mięsiwo jest aromatyczne, soczyste i pełne smaku, a wszystko dzięki wyjątkowej marynacie i metodzie pieczenia. Jeśli chcecie, aby wasi goście byli mile zaskoczeni smakiem świątecznej wędliny, koniecznie wypróbujcie tę recepturę.
Szynka wielkanocna – przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
3-4 ząbki czosnku
ok. 1 kg szynki wieprzowej bez kości
majeranek
sól, pierz
1 łyżka oliwy
Marynata do szynki:
1 łyżka sosu Worcester
ok. 0,5 szklanki soku jabłkowego
3 większe białe cebule
liście laurowe i ziele angielskie
Przygotowanie:
Szynkę osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego i umieszczamy w misce. Dodajemy oliwę, zmiażdżony czosnek, płaską łyżeczkę pieprzu i tyle samo soli, starannie nacieramy marynatą mięso. Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka i wrzucamy do miski z mięsem. Dolewamy sos Worcester i sok z jabłek. Dokładamy 4 liście laurowe i 3-4 ziarna ziela angielskiego. Wszystko mieszamy, aż sok dobrze wniknie w mięso i cebulę.
Naczynie zakrywamy folią spożywczą lub kładziemy na nie pokrywkę. Wkładamy szynkę na noc do lodówki. Gdy się zamarynuje, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C pieczemy ok. 20 minut bez pokrywki. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 120°C, przykrywamy naczynie z potrawą i pieczemy jeszcze przez 3-4 godziny.