Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to uwielbiane ciasto przez większość osób. Przygotowanie jej jest błyskawiczne, a w dodatku jest idealna na każdą okazję. Istnieje pewien składnik, który każdy ma w swojej kuchni – kiedy dodamy go do babki, będzie idealnie wilgotna i puszysta.

Babka to wypiek, który kojarzy się nam zazwyczaj z naszymi babciami, bo to właśnie one miały najlepsze przepisy. Mało kto wie, że wiele babć dodawało do ciasta pewien składnik, który niezwykle podkreślał smak, aromat i sprawiał, że babka po upieczeniu jest znakomicie wilgotna i puszysta.

Babka czekoladowa – dodaj ten składnik, a będzie wyśmienita w smaku, puszysta i wilgotna

Tym tajemniczym składnikiem jest budyń czekoladowy – to dzięki niemu ciasto po upieczeniu jest lekkie jak piórko i ma obłędny smak. Oprócz tego babka będzie niezwykle wilgotna nawet na drugi dzień po wyjęciu z piekarnika. Poznaj przepis.

Składniki:

120 g mąki pszennej (typ 400-550)
170 g oleju rzepakowego
4 jajka (rozmiar L)
3 budynie czekoladowe bez cukru
160 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia oraz sól, a potem wymieszaj.

Do miseczki wbij jajka, wsyp cukier, cukier wanilinowy, a następnie miksuj przez co najmniej 10 minut, aby uzyskać puszystą i jasną masę. Cały czas miksując dolewaj cienkim strużkiem olej rzepakowy, aż połączy się z masą.

Wsypuj mąkę stopniowo i ciągle miksuj na najniższych obrotach. Na koniec wsyp budynie czekoladowe i zmiksuj do połączenia się wszystkich składników.

Wlej masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz babkę w 170 stopniach przez około 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu możesz polać ciasto polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę