Ciasto Kinder Maxi King bez pieczenia jest lepsze od tych popularnych batoników, a w dodatku przygotowanie nie jest trudne. Zaskocz bliskich smakiem tego ciasta. Przepis.
To ciasto składa się z ciasteczkowego spodu, pysznego kremu śmietankowego i masy kajmakowej. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy poleży w lodówce. Poznaj przepis i koniecznie wypróbuj.
Ciasto Kinder Maxi King bez pieczenia – pyszny deser w kilka minut
Składniki:
» 150 g mielonych herbatników
» 80 ml mleka
» 100 margaryny lub masła
» 80 g cukru
» 100 g czekolady mlecznej
» 1 puszka masy kajmakowej
» 1 paczka orzechów laskowych
» 500 ml śmietanki 36%
» 500 g serka mascarpone
» 1 łyżka aromatu waniliowego
» dodatkowo: 2 polewy czekoladowe lub czekolady gorzkie
Przygotowanie:
Do garnka wlej mleko, dodaj margarynę lub masło, następnie wsyp cukier i czekoladę mleczną. Całość podgrzewaj na najmniejszym ogniu do rozpuszczenia. Herbatniki zmiel w malakserze, a potem dodaj do nich rozpuszczone wcześniej składniki. Wymieszaj dokładnie i wyłóż do blaszki z papierem do pieczenia.
Serek mascarpone dodaj do miski, a potem wlej śmietankę oraz aromat waniliowy. Miksuj, aż masa będzie sztywna. Wyłóż połowę masy na czekoladowy spód i wstaw do lodówki.
Masę kajmakową przełóż do garnka, a potem lekko podgrzej, by stała się płynna. Przelej do szprycy cukierniczej, albo do szklanki i przelej ją na masę śmietankową. Pamiętaj, aby kajmak nie był gorący. Wyłóż drugą warstwę masy śmietankowej. Włóż do lodówki, a następnie przygotuj polewę czekoladową – możesz kupić gotową w sklepie lub rozpuścić czekoladę.
Czekoladę polej na śmietankową warstwę, a wierzch posyp zmielonymi orzechami. Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego!