Macie już dosyć tradycyjnej metody parzenia kapusty na gołąbki? Przyrządźcie liście w kuchence mikrofalowej. To szybki i bardzo łatwy sposób, dzięki któremu uzyskacie idealnie miękkie warzywo. Co więcej, zachowa ono większość swych wartości zdrowotnych.
Na naszej stronie znajdziecie wiele przepisów na smakowite gołąbki. Na pewno robiliście je już wielokrotnie. Gwarantujemy, że jak tylko zaczniecie przyrządzać kapustę w mikrofali, cały proces przygotowywania obiadu stanie się o wiele szybszy, a same liście zachowają wszystko to, co najlepsze, czyli chrupkość, jędrność i wartości odżywcze.
Z racji tego, że parzenie liści w kuchence odbywa się bez wody, przypatrzcie się samej kapuście – jej liście powinny być zdrowe, a samo warzywo – młode. Jeśli na gołąbki przeznaczycie starą kapustę, liście nie będą tak miękkie i sprężyste.
Jak sparzyć kapustę w kuchence mikrofalowej?
Na początku z kapusty usuwamy pierwsze, najtwardsze elementy, a potem całą główkę wkładamy do mikrofali. Urządzenie nastawiamy na dużą moc, warzywo będzie gotowe po 10 minutach.
Sposób przyrządzania kapusty w kuchence ma swoje plusy. Jeśli chodzi o same liście, to są one delikatne, chrupiące i nie ma potrzeby ich suszyć, tak jak dzieje się to przy klasycznym parzeniu, co znacząco przyspiesza cały proces robienia potrawy. Powyższy patent ma jeszcze jedną ważną zaletę. Kapusta po wyjęciu z mikrofalówki zachowuje wszystkie cenne witaminy i składniki mineralne. Przy tradycyjnym parzeniu liści pozostaje sam smak, a większość wartości odżywczych po prostu znika.