Mizeria po węgiersku smakuje obłędnie i pasuje niemal do każdego dania obiadowego. Urozmaicona o kilka składników jest bardziej aromatyczna. Poznaj przepis.
Klasyczna mizeria składa się z ogórków, śmietany i szczypiorku, ale wersja po węgiersku jest bardziej urozmaicona. Ma wspaniały aromat i wyrazisty smak, dlatego będzie idealnie komponować się ze smakiem dań. Poznaj przepis i wypróbuj.
Mizeria po węgiersku – rewelacyjna wersja popularnej klasyki
Składniki:
» 30 dag ogórków sałatkowych
» 1 cebula
» 1/2 czerwonej papryki
» 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
» sól pieprz do smaku
» szczypta słodkiej papryki mielonej
opcjonalnie: ser feta
Przygotowanie:
Ogórki obierz ze skórki, a następnie pokrój na cienkie plastry. Cebulę obierz i pokrój bardzo drobno, a paprykę posiekaj w paseczki. Całość przełóż do miseczki i wymieszaj, a na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką, następnie polej octem lub sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz dodać trochę sera feta.
Podawaj schłodzoną z ulubionym daniem obiadowym, np. kotletem schabowym i ziemniakami. Smacznego!