Ciasto na lodach to niecodzienny pomysł na ekspresowy, wyborny i łatwy w wykonaniu deser. Wystarczy, że połączysz ze sobą trzy składniki, a powstanie delikates, który zachwyci gości wyglądem i smakiem. Poza lodami przyda się także mąka tortowa oraz proszek do pieczenia. Wypróbuj koniecznie.
Słodkości z zaledwie 3 składników to wcale nie nadzwyczajność Prezentowaliśmy wam już przepis na szybki biszkopt z patelni, a także wyśmienity sernik na zimno z truskawkami. Ich przygotowanie jest równie krótkie, co lista potrzebnych składników. Podobnie jest w przypadku naszej propozycji na bazie lodów.
Jak przygotować ciasto na lodach z lukrem?
Składniki:
na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml ulubionych lodów mlecznych
na lukier (opcjonalny):
cukier puder
odrobina soku z cytryny
woda
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Lody rozpuść w większym naczyniu, dodaj do nich przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj składniki przy użyciu miksera, aby nie było grudek. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść w niej masę. Wstaw ciasto do piekarnika na 40-45 minut. Zanim wyjmiesz je z pieca, wykonaj test patyczka. Jeżeli po nakłuciu deseru wyciągniesz go i będzie suchy, możesz zakończyć grzanie. Przestudzony deser polej lukrem.
Jak przygotować lukier?
Cukier puder w przesyp do małej miski, dodaj sok z cytryny i wodę (tyle, ile zabierze). Porządnie wymieszaj składniki na aksamitną, jednolitą masę. Gotowym lukrem polej upieczone ciasto. Smacznego.