Ciasto bez pieczenia to czasami jedyne wyjście z podbramkowej sytuacji, gdy czasochłonny wypiek nie spełnił naszych oczekiwań. Warto mieć wtedy w pogotowiu recepturę na ciasto, które wcale nie wymaga pieczenia. Poniższy przepis jest mistrzowski, a efekt przyjemnie zaskakuje.
Ciasto o smaku znanego batonika Kinder Country to także świetny pomysł na ekspresowy deser, gdy brakuje ci czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że połączysz kilka składników i schłodzisz je kilka godzin w lodówce. Kinder Country wymaga również niewielkich zdolności cukierniczych i funduszy, w końcu wszystkie niezbędne produkty można znaleźć w najbliższym sklepie. Koniecznie wypróbuj, smak ciasta jest nie do pobicia.
Ciasto Kinder Country – przepis
Składniki:
250 g herbatników
250 g serka mascarpone
3 szklanki płatków Nestle Kangus
2 mleczne czekolady
350 ml śmietanki słodkiej 30%
2 białe czekolady
Przygotowanie:
Rozpuścić białe czekolady w kąpieli wodnej. W tym celu ustawić metalowe bądź szklane naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą, włożyć do niego czekoladę i mieszać, aż się roztopi. Śmietanę (200 ml) ubić na sztywno, przełożyć do niej mascarpone, dobrze wymieszać. Potem dolewać pomału białą czekoladę, nieustannie mieszając. Dodać płatki śniadaniowe, zamieszać je lekko i odłożyć na bok.
W kąpieli wodnej roztopić czekolady mleczne, ubić pozostałą śmietanę i połączyć z czekoladą mleczną. Wszystko wymieszać. W formie z papierem do pieczenia umieścić na dnie warstwę herbatników, wylać na nie jasny krem i równomiernie go rozprowadzić. Masę przykryć ciasteczkami i zalać je kremem czekoladowym. Na wierzchu rozsypać kilka garści płatków i wstawić deser do chłodziarki na dwie godziny do całkowitego stężenia. Smacznego.