Sałatki to jedne z dań, które z reguły można bardzo szybko przygotować. Świetnie sprawdzą się więc na kolację, czy jako lunch zabrany do pracy. Dodatkowo z powodu mnogości warzyw, sałatki są niezwykle zdrowe i lekkie, a przy tym bardzo smaczne i pożywne.
Jedną z propozycji sałatek, która pojawiła się na portalu Wirtualna Polska jest sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmie zaledwie kilka chwil.
Składniki niezbędne do przygotowania naszej sałatki:
Jajka ugotowane na twardo – 3 sztuki
Korniszony – 3 lub 4 sztuki
Ryż brązowy – 150 g
Tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka
Majonez – 1,5 łyżki
Musztarda – 1 łyżeczka
Cebula – 1 sztuka
Ketchup – 1 łyżka
Pieprz
Sól
Na początku należy ugotować ryż według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Ogórki i jajka kroimy w drobną kostkę. Cebulę należy pokroić w piórka. Następnie wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy majonez, ketchup i musztardę oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Gotowe.
Surówka będzie o wiele lepsza, jeśli przed spożyciem wstawimy ją na około godzinę do lodówki. Smacznego!
Według upodobań, do sałatki możemy dodać także rukolę, szczypiorek czy natkę z pietruszki. Cebulę możemy zastąpić porem lub czerwoną cebulą.