Sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem. Zdrowa i szybka w przygotowaniu

Sałatka z tuńczykiem
YouTube | Food Wishes

Sałatki to jedne z dań, które z reguły można bardzo szybko przygotować. Świetnie sprawdzą się więc na kolację, czy jako lunch zabrany do pracy. Dodatkowo z powodu mnogości warzyw, sałatki są niezwykle zdrowe i lekkie, a przy tym bardzo smaczne i pożywne.  

REKLAMA

Jedną z propozycji sałatek, która pojawiła się na portalu Wirtualna Polska jest sałatka z tuńczykiem i brązowym ryżem. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmie zaledwie kilka chwil.

Składniki niezbędne do przygotowania naszej sałatki:

Jajka ugotowane na twardo – 3 sztuki

Korniszony – 3 lub 4 sztuki

Ryż brązowy – 150 g

Tuńczyk w sosie własnym – 1 puszka

Majonez – 1,5 łyżki

Musztarda – 1 łyżeczka

Cebula – 1 sztuka

Ketchup – 1 łyżka

Pieprz

Sól

REKLAMA

Na początku należy ugotować ryż według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Ogórki i jajka kroimy w drobną kostkę. Cebulę należy pokroić w piórka. Następnie wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Dodajemy majonez, ketchup i musztardę oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Gotowe.

Surówka będzie o wiele lepsza, jeśli przed spożyciem wstawimy ją na około godzinę do lodówki. Smacznego!

Według upodobań, do sałatki możemy dodać także rukolę, szczypiorek czy natkę z pietruszki. Cebulę możemy zastąpić porem lub czerwoną cebulą.

REKLAMA

Podziel się: