Tiramisu to kawowy deser, który pochodzi prosto z Włoch. Dzięki temu przepisowi, deser będziecie mogli bez dużego wysiłku przygotować w swojej kuchni bez pieczenia i zachwycić gości!
Do przygotowania tiramisu potrzebujemy:
Podłużne biszkopty – 85 g
Żółtka – 6 sztuk
Cukier – ¾ szklanki
Mleko – ⅔ szklanki
Śmietanka kremówka – 1 i ¼ szklanki
Ekstrakt waniliowy – ½ łyżeczki
Rum – 2 łyżki
Kakao w proszku – 1 łyżka
Mocna kawa w temp. pokojowej – ¼ szklanki
Mascarpone – 450 g
Na samym początku żółtka mieszamy z cukrem do połączenia składników. Rondelek wstawiamy na średni ogień i dodajemy mleko. Podgrzewamy do momentu zagotowania się mieszaniny. Następnie gotujemy przez około minutę. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy całość do ostudzenia. Po ochłodzeniu masę przykrywamy folią spożywczą lub pokrywką i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę z ekstraktem waniliowym, do uzyskania sztywnej piany. Do schłodzonej mieszaniny żółtek, cukru i mleka dodajemy mascarpone i całość ubijamy na sztywną masę. Kawę i rum łączymy w szklance i dokładnie mieszamy.
Do przygotowania tiramisu odpowiednie będzie naczynie o wymiarach 18×28 cm. Na dole naczynia układamy warstwę biszkoptów i polewamy je mieszaniną kawy i rumu. Następnie rozsmarowujemy pół masy mascarpone i pół bitej śmietany. Powtarzamy czynność układając kolejną warstwę. Wierzch posypujemy kakao. Tiramisu umieszczamy w lodówce na około 6h.
Smacznego!