W sezonie letnim często grillujemy i biesiadujemy poza domem. Na ruszt zwykle trafiają steki, kiełbaski, pieczywo i warzywa. Zanim przystąpimy do kulinarnej uczty, najpierw powinniśmy zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne produkty i dzień wcześniej zamarynować mięso.
Rewelacyjnym pomysłem na pyszne danie z grilla podzieliła się ostatnio Ewa Wachowicz. Jej udka z rusztu mają cudowny orientalny zapach dzięki wyjątkowej glazurze, a mięso jest soczyste i wprost rozpływa się w ustach. Ponadto Wachowicz proponuje, aby do udek podać witaminową surówkę z kapusty i marchewki, która świetnie dopełni smak mięsiwa. W sałatce powinny znaleźć się listki mięty – nadadzą one grillowanym daniom świeżości. Jeśli masz dosyć nudy na talerzu, koniecznie sięgnij po ten przepis.
Przepis Ewy Wachowicz na udka z grilla
Składniki:
marynata (po pół łyżeczki: curry, ostrej papryki, pieprzu ziołowego i kuminu, łyżka ostrej musztardy, łyżeczka papryki słodkiej oraz 4 łyżki oleju ryżowego)
4 udka z kurczaka
glazura (łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, 6 łyżek sosu sojowego)
solanka (na litr wody łyżka soli)
surówka (2 marchewki, kapusta pekińska, ząbek czosnku, kubek jogurtu, pieprz, sól, łyżka majonezu, kilka listków mięty)
Przygotowanie:
Udka po wytrybowaniu nakłuwamy i przekładamy do naczynia. Potem zalewamy je solanką i wkładamy na noc do chłodziarki. Następnego dnia osuszamy mięso i stronę bez skóry nacieramy marynatą (łączymy wcześniej starannie wszystkie jej składniki). Udka umieszczamy na grillu skórą do dołu na około 10 minut, po tym czasie przekręcamy je na kolejną stronę i smarujemy glazurą. Zabieramy się surówkę. Szatkujemy kapustę, ścieramy na tarce marchewkę i łączymy ze sobą obydwa warzywa. Polewamy je sosem na bazie jogurtu, majonezu, mięty, pieprzu, soli oraz przeciśniętego czosnku. Gotową surówkę podajemy jako dodatek do grillowanych udek.