Recepturę na mus jabłkowy powinien znać każdy wielbiciel specjałów na słodko, takich jak: szarlotka czy naleśniki. Przepis zaskakuje prostotą, ale owocowy specjał nie będzie wyborny, jeśli pominiemy 1 ważny dodatek, który wybitnie pasuje do jabłek. Chodzi oczywiście o cynamon.
Mus z jabłek jest tak pyszny, że można jeść go wprost ze słoiczka. Jeśli chcemy własnoręcznie przygotować sezonowy przecier, oprócz owoców zadbajmy również o przyprawę korzenną, czyli cynamon – wtedy ciasto albo inne desery z jabłkami będą zachwycająco smaczne i aromatyczne. Zapraszamy po przepis na letni mus jabłkowy.
Mus z jabłek – przepis krok po kroku
Składniki:
sok z połowy cytryny
2 kg jabłek (najlepiej twardych)
1/3 szklanki wody (w zależności od konsystencji, jaką chcemy otrzymać)
czubata łyżeczka cynamonu
cukier do smaku
Przygotowanie:
Na początku obieramy jabłka, kroimy je w ósemki albo w sporą kostkę i wrzucamy do garnka. Dolewamy trochę wody i sok z cytryny, stawiamy całość na średniej mocy ognia. Gotujemy, aż owoce staną się miękkie i będą się rozpadać. Gdy uznamy, że jabłka uwolniły zbyt dużo wody, odlewamy ją. Natomiast jeśli będzie jej za mało, uzupełniamy płyn i gotujemy dalej. Owoce często mieszamy. Jak zaczną się rozpadać, doprawiamy do smaku cukrem i cynamonem. Wszystko starannie mieszamy i przy użyciu ręcznego blendera miksujemy na gładki mus. Gotujemy go jeszcze przez 5 minut, potem przekładamy do słoiczków i dokładnie je zakręcamy. Pasteryzujemy przez kwadrans, a później odstawiamy do wystudzenia.