Mizeria jest wyśmienitym dodatkiem do obiadu i latem nie powinno zabraknąć jej na stole. Ewa Wachowicz zdradziła swoją sprawdzoną recepturę na genialną mizerię. Dodaje do niej pewien zaskakujący składnik, który na ogół kojarzy się nam z deserami. Chodzi o cukier puder. Czy mizeria z jego dodatkiem smakuje wybornie? Ewa Wachowicz nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Jej wariat ogórkowej surówki wprost rozpływa się w ustach.
W skład klasycznej mizerii wchodzą ogórki i śmietana. Mieszankę można też wzbogacić o koperek albo cebulę i aromatyczne przyprawy. Ewa Wachowicz nie dodaje do swojej mizerii śmietany, ale za to doprawia ogórki octem winnym oraz niewielką ilością cukru pudru i właśnie dzięki temu składnikowi danie ma tak obłędny smak.
Mizeria z przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
pół białej cebuli
4 większe ogórki
2 łyżki octu winnego z białego wina
posiekany koperek
łyżka cukru pudru
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Ogórki obieramy, kroimy w cienkie plasterki albo rozdrabniamy na tarce. Delikatnie posypujemy je solą, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Gdy warzywa uwolnią sok, odcedzamy go. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do ogórków, dodajemy także cukier puder, posiekany koperek, pieprz i ocet winny. Wszystko mieszamy i podajemy. Smacznego!