Zanim grzyby trafią do zamrażalnika, często są poddawane obróbce cieplnej. Najczęściej obgotowujemy je w wodzie, a pozostały po gotowaniu płyn po prostu wylewamy. Okazuje się jednak, że to spory błąd. Tak woda bowiem jest niezwykle cenna. Może być podstawą sosów czy zup. Wystarczy, że ją właściwie przyrządzimy.
Co zrobić z wodą po gotowaniu grzybów? Genialne sposoby
Woda po gotowaniu grzybów może służyć nam do zrobienia smacznego koncentratu, który nada wspaniałego smaku domowej zupie czy sosom. Przygotujecie go według niniejszych wskazówek.
Pamiętajcie, że płyn po obgotowanych grzybach musi być delikatnie posolony – tak więc na 3-4 litry wywaru wsypcie 1 jedną łyżeczkę przyprawy. Płyn gotujcie na wolnym ogniu, bez pokrywki. Powstały koncentrat powinien mieć ładną brązową barwę i grzybowy zapach. Tak przyrządzoną bazę możecie przelać do czystych i wyparzonych słoików. Zakręćcie naczynia i odstawcie do wystudzenia na kilka godzin. Później słoiki pasteryzujcie.
Wartości odżywcze grzybów
Fani grzybów kochają dania z ich udziałem. Z tego powodu często używają tych produktów w kuchni w czasie robienia obiadu. Poza niezwykłym aromatem i walorami smakowymi grzyby mają także szereg wartości zdrowotnych. Zawierają błonnik pokarmowy i substancje mineralne (m.in. magnez, potas). Są też niskokaloryczne, więc mogą bez obaw wprowadzić je do swojej diety osoby, które dbają o linię. Wiele grzybów jadalnych ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz przeciwutleniające. Z drugiej strony grzyby są dosyć ciężkostrawne, dlatego powinny na nie uważać szczególnie osoby z problemami żołądkowymi.