Czasami przesadzamy z ilością przyrządzanych deserów. Niektóre z nich możemy zamrażać – w przypadku ciasta drożdżowego jest to jak najbardziej możliwe. Jak prawidłowo mrozić ten specjał? Poznajcie sprawdzony sposób, dzięki któremu będziecie mogli po niego sięgnąć w każdej chwili.
Jak odpowiednio mrozić ciasto drożdżowe?
Czy kiedykolwiek zdarzyło wam się upiec zbyt dużą ilość ciasta drożdżowego? W takiej sytuacji większość z was zapewne wpadła na pomysł, aby schować je do zamrażarki. Chyba nikt nie chciałby wyrzucać swojego wypieku, marnowanie żywności to jeden z najgorszych pomysłów.
Ciasto drożdżowe można zamrozić nawet w formie surowej. Trzeba pamiętać, aby wcześniej usunąć z niego pęcherzyki powietrza. Aby tego dokonać, najpierw przebijamy je, a potem szczelnie pakujemy. Jeżeli do produktu dostanie się za dużo powietrza, wtedy zacznie on wysychać. Później umieszczamy ciasto w zamrażarce i gotowe. Jeśli natomiast mamy upieczone ciasto, to też możemy je zamrozić. W ten sposób przedłuży się też jego świeżość. Gdy tylko będziemy mieli ochotę je zjeść, możemy odmrozić je błyskawicznie w kuchence mikrofalowej.
Ciasto drożdżowe – ważne rady
Wiele osób rezygnuje z przyrządzania ciast drożdżowych, ponieważ uważa, że jest ono trudne w przygotowaniu. Zapoznajcie się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi jego wyrabiania. Dzięki temu jego przyrządzanie będzie dla was błahostką.
Istotna jest optymalna ilość używanych produktów, ich precyzyjne odmierzenie, a także temperatura. Zawsze miejcie na uwadze te 3 podstawowe kroki. Kluczem do sukcesu jest też płynne wyrobienie ciasta. Do środka bowiem powinny dotrzeć pęcherzyki powietrza – nadadzą one wypiekowi pulchności.