Gruszki są obok jabłek czy śliwek jedne z najpopularniejszych owoców, jakie goszczą na naszych stołach. Uwielbiamy je nie tylko za fantastyczny smak, ale także walory zdrowotne, a owoce te mają się czym poszczycić. Jeśli mamy spory zapas gruszek, powinniśmy wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać. Zdradzamy najlepsze triki, dzięki którym owoce zachowają świeżość i smak na długo.
Gruszki świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach i deserach. Nadają się też na przetwory – niedawno dzieliliśmy się z wami ciekawym przepisem na gruszki w occie. Poza tym można je dodawać do sałatek i koktajli. Aby gruszki zachowały cały swój smak i właściwości odżywcze, powinny być przechowywane w optymalnych warunkach. Nie każde miejsce w naszej kuchni będzie się do tego nadawać.
Gdzie przechowywać gruszki? Lodówka nie jest dobrym miejscem
Jeśli zależy nam na tym, aby owoce były długo świeże, musimy przede wszystkim znaleźć dla nich dogodne miejsce. Z pewnością wielu z was wpadnie na pomysł, aby schować je do lodówki. Niestety przez panującą tam wilgoć na gruszkach może szybko pojawić się pleśń, zatem ta opcja zdecydowanie odpada.
Owoce dobrze znoszą warunki pokojowe, więc świetnie sprawdzi się kuchenna szafka albo spiżarka. Aczkolwiek wybrane miejsca nie powinny znajdować się w pobliżu źródeł ciepła. Poza tym muszą być zacienione. Gruszek nie należy też kłaść nieopodal innych owoców i warzyw, ponieważ wytwarzany przez nie etylen może przyspieszyć ich psucie się.
Pomysły na potrawy z gruszkami
Gruszki znajdują szerokie zastosowanie w kulinariach. Warto oprószyć je cynamonem i zapiec w piekarniku albo użyć jako farszu do babeczek czy tarty. Owoce idealnie pasują też do owsianki, a poza tym pysznie smakują w postaci smoothie. Taki napój znakomicie sprawdzi się na drugie śniadanie.