REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaFlaczki jak dawniej. Kuroń pokazał przepis, stosuje ten trik

Flaczki jak dawniej. Kuroń pokazał przepis, stosuje ten trik

Jakub Kuroń i flaczki
fot. Facebook / Gotuj z Kuroniem Jakub Kuroń / screen Youtube / TOP FOODS

Nie każdy przepada za flaczkami wołowymi. Alternatywą dla nich są lekkie i pyszne flaczki drobiowe. Specjał przyrządzany na żołądkach i korpusie odznacza się niebywałym smakiem, jest też wyjątkowo aromatyczny i delikatny. Zupa z przepisu Jakuba Kuronia posmakuje każdemu, jest genialnym pomysłem na pyszny obiad.

REKLAMA

Ostatnio Jakub Kuroń podzielił się recepturą na flaczki drobiowe, które gotuje się na rosole. Oprócz majeranku kucharz dodaje do zupy także starty korzeń imbiru, i to właśnie te obie przyprawy przesądzają o wyrazistym smaku i aromacie potrawy. We flaczkach Kuronia rządzi też natka pietruszki, a także papryka mielona. Wszystkie składniki świetnie się z sobą komponują.

Mistrz gotowania przyrządza niektóre warzywa nieco inaczej. Seler i marchewkę do zupy kroi w słupki, a następnie przesmaża je na masełku. Dodaje do składników mąkę, aby lekko je zagęściła i doprawia całość pieprzem oraz solą.

Przepis Jakuba Kuronia na flaczki drobiowe

Składniki:
250 g żołądków drobiowych
pół korpusu kury
250 g marchewki
150 g selera korzeniowego
1,5 l rosołu drobiowego
natka pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
papryka słodka mielona do smaku
1 cm korzenia imbiru
łyżka suszonego majeranku
pieprz i sól do smaku
łyżka mąki
masło

REKLAMA

Sposób wykonania:
Mięso drobiowe gotujemy w rosole. Potem żołądki kroimy w paski, natomiast z korpusu wybieramy ugotowane mięso, przekładamy je do bulionu. Warzywa obieramy i także kroimy w paski. Korzeń imbiru rozdrabniamy na tarce, przekładamy do szklanki, zalewamy odrobiną wrzącej wody i odstawiamy na kwadrans. Podsmażamy na maśle posiekane warzywa, a pod koniec obróbki cieplnej posypujemy je mąką, pieprzem i solą, wrzucamy do garnka z zupą. Dodajemy też majeranek, wodę imbirową, gałkę, paprykę mieloną i gotujemy zupę na małym gazie, aż jarzyny będą miękkie. Flaki doprawiamy do smaku pieprzem, solą i pokrojoną natką pietruszki. Serwujemy z kromką świeżego pieczywa. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie też inne smaczne przepisy Jakuba Kuronia. Polecamy sałatkę jarzynową, smażoną wątróbkę i pieczony schab.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA