Przepis Kuronia na wybitny pieczony schab. Smaku nadaje mu marynata
Szukasz pomysłu na prosty, ale wyjątkowy obiad dla bliskich? Poznaj przepis Jakuba Kuronia na pełen smaku pieczony schab. Dzięki niezwykłej marynacie mięso jest pachnące, soczyste i rozpływa się w ustach.
REKLAMA
Z czym nie podalibyśmy schabu, to i tak będzie smakował genialnie. Najpopularniejszymi dodatkami do mięsiwa są gotowane ziemniaki, pieczone warzywa, surówka z kapusty kiszonej i pekińskiej, a także ogórek kiszony. Sekret idealnego schabu tkwi w marynacie z musztardy, majeranku, czosnku i oleju. Do jej przyrządzenia można użyć swojej ulubionej musztardy, może być pikantna, łagodna, delikatesowa, francuska czy średnio ostra.
Dlaczego wieprzowina marynowana w musztardzie wychodzi tak soczysta?
Obecny w musztardzie ocet rozbija zbite włókna schabu, przez co wieprzowina wychodzi delikatna i soczysta. Im dłużej mięso będzie się marynowało, tym lepiej przeniknie składnikami zalewy i zrobi się delikatniejsze.
REKLAMA
Przepis na pieczony schab według Kuronia
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
pieprz
1,5 łyżeczki soli
do marynaty:
łyżka majeranku suszonego
4 łyżki musztardy
4 łyżki oleju rzepakowego
3 duże ząbki czosnku
REKLAMA
Przygotowanie:
Mięso umyć, oczyścić, usunąć białe przerosty, a na końcu dobrze wysuszyć. Natrzeć je pieprzem i solą, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost do małej miski, dodać do niego olej, majeranek i musztardę, staranie wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć schab i włożyć go do chłodziarki na minimum kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia wyjąć mięso godzinę przed obróbką cieplną, aby nieco się ogrzało i umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg) albo do 200°C (grzanie góra – dół). Mięso powinno piec się przez 60 minut, warto jednak dopiec je jeszcze 10 minut, wtedy będzie bardziej soczyste. Po upieczeniu schab pokroić na porcje i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego.