Nie ma lepszego dodatku do ryżu, makaronu lub pieczywa, niż sos grzybowy. Fantastycznie smakuje także osobno. Jeżeli po powrocie z lasu masz mnóstwo grzybów, przygotuj z nich pyszny sos. Swoją sprawdzoną recepturą podzieliła się Ewa Wachowicz.
Doskonały przepis na sos grzybowy zdradziła Ewa Wachowicz. Mistrzyni gotowania wyznała, że bardzo lubi wyprawy na grzyby. Z leśnych zbiorów można potem przyrządzić wiele smakowitych dań, chociażby sos.
Była Miss zaznacza, że taki sos można jeść solo albo podać z różnymi dodatkami np. chlebem. Aczkolwiek świetnie łączy się też z makaronami, a nawet gołąbkami czy plackami ziemniaczanymi.
Przepis Ewy Wachowicz na sos grzybowy
Składniki:
3 ząbki czosnku
300 g leśnych grzybów
2 gałązki rozmarynu
150 ml wina białego wytrawnego
1 duża cebula
pieprz
sól
200 ml śmietanki 30%
masło klarowane do smażenia
Jak przygotować sos grzybowy?
Cebulę pokroić w drobną kostkę lub cienkie paski. Na patelni rozgrzać masło, dodać rozdrobnioną cebulę i podsmażać. Gdy warzywo się zeszkli, wrzucić oczyszczone i pokrojone grzyby, a także posiekany w plasterki czosnek. Wszystkie składniki solidnie wymieszać i dolać wino. Jak tylko alkohol odparuje dodać do sosu pieprz, sól i śmietankę, całość wymieszać i zdjąć z palnika. Sos grzybowy serwować z makaronem, ryżem, ziemniakami lub pieczywem.