Często przy robieniu pierogów zostaje nam spory kawałek ciasta, z którym nie wiemy, co zrobić. Jedno jest pewne – nie należy go wyrzucać. Takie ciasto można z sukcesem przechować albo użyć do stworzenia innych potraw. Dziś podpowiadamy, jak wykorzystać nadmiar pierogowego ciasta. Możliwości jest naprawdę wiele.
Ciasto do lodówki lub zamrażalnika
Masę wykonaną z mąki, wody i tłuszczu można przechowywać w lodówce maksymalnie przez trzy dni. To dobra wiadomość szczególnie dla ludzi, którzy nie mają czasu, aby lepić pierogi od razu. Jest tylko jedno ultimatum – ciasto należy zamknąć w woreczku strunowym lub szczelnym pojemniku. Wtedy nie wyschnie i nie przejdzie aromatami innych potraw. Woreczek z ciastem na pierogi można też zamrozić. W zamrażalniku przetrwa nawet do 4 miesięcy. Zanim masa trafi do pojemnika, a potem do chłodu, warto ją lekko posypać mąką – dzięki temu nie będzie się zbyt mocno kleić do rąk.
Co zrobić z nadmiarem ciasta na pierogi? Inne pomysły
Jeśli po zrobieniu specjału ciasta nie zostało zbyt dużo, przyrządzanie dodatkowego nadzienia czy mrożenie się nie opłaca. Z takiego ciasta warto zrobić kilka rarytasów. Co powiecie na kluseczki? Będą pysznym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską, którą można podać np. z jogurtem. Po uformowaniu rulonu kroimy go w paski, a potem wrzucamy kluski na osolony wrzątek i gotujemy, aż zmiękną.
Kolejnym pomysłem jest usmażenie pierogowego ciasta. Najprościej będzie wyciąć z niego kółeczka i przyrumienić je na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Takie krążki sprawdzą się w sałatkach. Można też wrzucić je do rozgrzanego oleju, a potem oprószyć cukrem pudrem i podać z ulubioną konfiturą – będą wyborne.