Rolada czekoladowa bez pieczenia to deser, który zrobisz w kilka minut. Idealna na każdą okazję, a dzieci ją uwielbiają. Poznaj przepis.
Czekoladowa rolada najczęściej kojarzy się z pieczonym biszkoptem i kremem, ale dziś przedstawiamy rewelacyjną wersję bez pieczenia. To deser bez jajek i mąki, dlatego przygotujesz go błyskawicznie. Jest przepyszna, a w połączeniu z filiżanką świeżo parzonej kawy to duet idealny.
Rolada czekoladowa bez pieczenia – pyszna i szybka. Przepis
Składniki:
» 350 g ciastek kakaowych
» 2 łyżki kakao
» 1/4 szklanki roztopionego masła
» 1 szklanka mleka
» 1 szklanka śmietany 36%
» 2 łyżki cukru
» 1 szklanka mascarpone lub serka śmietankowego
Przygotowanie:
Ciasta zmiel w malakserze, następnie dodaj kakao i roztopione masło. Wymieszaj i dolej mleko, całość zagnieć, a potem przenieś na papier do pieczenia i rozwałkuj na cienki prostokąt.
Śmietankę ubijaj, a potem dodaj cukier i stopniowo dodawaj mascarpone lub serek śmietankowy. Wyłóż połowę masy na cienki spód i zwijaj w roladkę przy pomocy papieru do pieczenia. Jeśli chcesz, możesz dodać owoce do środka. Połowę masy wymieszaj z łyżką kakao i posmaruj wierzch roladki. Wstaw roladkę do lodówki na chwilę i gotowe!
Smacznego!